מאמרים

לראשונה בישראל: בית ספר לתיאטרון רחוב
בית הספר לאמנויות הבמה במכללת סמינר הקיבוצים יפתח מסלול ללימודי תיאטרון רחוב בניהולו של אברהם דנא
תיאטרון הרחוב יזכה החל משנה הבאה לשדרוג מעמדו. הז'אנר, שנחשב עד כה לשולי העשייה התיאטרונית, ייכלל משנה הבאה, לראשונה מאז התאזרח בישראל, בתוכנית לימודים של מוסד אקדמי.

המסלול החדש ללימודי תיאטרון רחוב ייפתח בבית הספר לאמנויות הבמה במכללת סמינר הקיבוצים. מדובר בשיתוף פעולה בין סמינר הקיבוצים לבין עמותת תיאטרון הרחוב הישראלי. המסלול מיועד לשחקנים ולבוגרי לימודים מקצועיים בתחומי האמנות השונים מכל בתי הספר למשחק, התיאטרון והאמנות בארץ.

השיעורים יועברו באוהל ענק. במסגרת הלימודים יועברו שיעורי משחק, אקרובטיקה ותנועה, להטוטים ומימיקה, הפעלת בובות ואביזרים, כתיבת רחוב,
עיצוב בסביבות הרחוב והתנסות מעשית.
מדובר בקורס בן שנה שבמסגרתו יועברו שמונה שעות לימוד, שלוש פעמים בשבוע. את הפרוייקט ינהל אברהם דנא, מחלוצי הז'אנר בישראל. דנא למד תיאטרון בצרפת ובתחילת שנות ה-80 הקים בארץ את "מהרבא", קבוצת תיאטרון הרחוב הישראלית הראשונה. הקבוצה פעלה כעשר שנים בכל הארץ והתפצלה. בוגריה ובהם – ג'קי בכר, משה חנוכה, ערן לביא, גיל וליסה בכר – המשיכו לעסוק בתחום בנפרד.

רשימת המורים תכלול את יוצאי הקבוצה וכן את אפרים סידון, סטוארט קינגסון, אילן סביר, שלומית אורן וסיני הישראלי. "תיאטרון רחוב הוא התיאטרון האמיתי", אומר דנא ומוסיף, "הוא מיועד לכל סוגי האוכלוסיה, לא מפלה בין מעמדות, גזעים או מינים. הקהל הוא אקטיבי, חלק בלתי נפרד מן ההופעה והוא גם משפיע על התנהלות המופע. יש אינספור אפשרויות בהצגת רחוב, כשהאדריכלות של הנוף משתלבת באדריכלות התיאטרון".

דנא מקווה כי מסלול הלימודים, שייפתח בשנה הבאה, יהפוך למרכז ללימודי תיאטרון רחוב בו שחקנים יוכלו ללמוד, להתאמן, להתייעץ ולפתח קשרים לפסטיבלים בינלאומיים בארץ ובעולם. ב-6 במאי יתקיים בסמינר הקיבוצים יום פתוח להצגת תוכנית הלימודים

תיאטרון רחוב - תיאטרון טוטאלי

שלושה חולמים – איציק ויינגרטן – ראש בית הספר לאמנויות הבמה, ג'קי בכר – מפיק, במאי ואיש תיאטרון רחוב,  ואברהם דנא– מורה, במאי ואבי תיאטרון הרחוב בארץ, החליטו לעשות מעשה ולהקים את המרכז הישראלי ללימודי תיאטרון רחוב, כאן אצלנו בבית הספר ללימודים מתקדמים – המדור לפיתוח מקצועי והשתלמויות. מדובר במרכז שאין דוגמתו בעולם, המוקם כאן ועתה.
כל החולמים והעושים במלאכה, ממטולה עד אילת, לא צריכים עוד ללמוד בחו"ל. זה קיים כאן על סף הבית – באוהל ענק שיוקם בשטח הירוק במכללת סמינר הקיבוצים, עם צוות המורים המקצועי ביותר ואמנים אורחים מהעולם.
תיאטרון רחוב הוא תיאטרון שנוצר ומתקיים בכל מקום: ברחוב, בחצר, באולם התיאטרון, על הגג, בנמל, בבית חרושת ובכל מקום שהשחקן היוצר מחליט להפוך את החלל לאירוע תיאטרלי.
תוכנית הלימודים נשענת על מסורת תיאטרלית של 4000 שנים מהקרנבל, דרך הקומדיה היוונית והרומית, עובר בסגנונות הקומדיה של ימי הביניים, הקומדיה דל'ארטה, הקומדיה השיקספירית ומולייר ועד הקרקס המודרני.
הלימודים יתקיימו בתוך אוהל קרקס ויכללו את הנושאים הבאים:
משחק - השתלמות בסגנונות לא פורמליים וייחודיים לתחום התיאטרון המסוגנן כגון: הבופון, המספר, הליצן, מסיכות ועוד. אקרובטיקה ותנועה - כי הגוף הוא הכלי של השחקן היוצר. להטוטים ומימיקה - יסודות הקרנבל והקרקס הם חלק אינטגרלי של שפת השחקן ברחוב. הפעלת בובות ואביזרים שנים – אמנות המחווה התיאטרלית. יסודות הכתיבה לרחוב – ארגון הטקסט המילולי והפיזי לתמונה ויזואלית אחת. עיצוב – השחקן בונה על גופו ארכיטקטורה מתנועעת, שמשתלבת בתוך הארכיטקטורה של הסביבה. התנסות מעשית – במהלך הלימודים וכחלק מן ההכשרה ייצאו הסטודנטים להופעות ברחוב מול קהל.
המנהל האמנותי של המרכז  הוא אברהם דנא והמורים בתוכנית הם: אברהם דנא, משה חנוכה, ג'קי בכר, ערן לביא, אילן סביר, גיל בכר, ליסה בכר, אברהם דנא סטוארט קינגסטון, שלומית אורן, סיני הישראלי ואפרים סידון.

תודה לרוחלה קמחי ולמיכל כרמל שמסרו את המידע



מסלול ללימודים לתיאטרון רחוב בניהולו האמנותי של אברהם דנא - ייפתח במכללת סמינר הקיבוצים


מסלול לימודים חדש בישראל ללימודי תיאטרון רחוב ייפתח בביה"ס ללימודים מתקדמים במכללת סמינר הקיבוצים, בשיתוף ביה"ס לאומנויות הבמה בניהולו של איציק ווינגרטן ועמותת תיאטרון הרחוב הישראלי. למעשה, זאת הפעם הראשונה שתיאטרון הרחוב ילמד בארץ בצורה מקצועית במוסד אקדמי מוכר.

המסלול מיועד לשחקנים ולבוגרי לימודים מקצועיים בתחומי האמנות השונים מכל בתי הספר למשחק, תיאטרון ולאמנויות בארץ.
השיעורים יועברו בתוך אוהל ענק ובו ילמדו הסטודנטים: משחק, אקרובאטיקה ותנועה, להטוטים ומימיקה, הפעלת בובות ואביזרים שונים, כתיבת רחוב, פנטומימה, עיצוב בסביבות הרחוב. כמו כן, כחלק מההכשרה יעברו הסטודנטים התנסות מעשית: הסטודנטים יצאו למופעי רחוב מול עוברים ושבים.

תוכנית הלימודים תשען על תרבות של לפחות 4000 שנות תיאטרון, החל מהקרנבל השבטי, הקומדיה היוונית והרומית, הקומדיה של ימי הביניים, הקומדיה דל-ארטה, שיקספיר, מולייר ועד הקרקס המודרני.
תיאטרון הרחוב יכול להתקיים בכל מקום: בחצר, ברחוב, על הגג, בסמטאות, במרינה ועוד. השחקן מעצב לעצמו במה בלתי פורמאלית המאפשרת לו להתבטא אל מול העוברים ושבים. זוהי חגיגה עממית, המאפשרת מפגש בלתי אמצעי "בגובה העיניים" בין היוצר, התרבות והקהל.

תכנית הלימודים מתוכננת לשנה ותהיה בהיקף של 720 שעות, 3 ימים בשבוע. 8 שעות בכל יום.
תנאי הקבלה: הרשמה, ראיון אישי וסדנא מסכמת. מספר המקומות מוגבל.
ברשימת המורים והמרצים: אברהם דנא, משה חנוכה, ג'קי בכר, אפרים סידון, ערן לביא, סטוארט קינגסון, אילן סביר, ליסה וגיל בכר, שלומית אורן וסיני הישראלי.


קצת על תיאטרון הרחוב בארץ


אברהם דנא היה מחלוצי תיאטרון הרחוב בארץ. הוא למד תיאטרון בצרפת ובתחילת שנות ה- 80 הקים בארץ את הקבוצה הראשונה הקבועה לתיאטרון רחוב: תיאטרון 'מהרבא'. כ- 10 שנים פעלה הקבוצה וחבריה גם למדו, גם שיחקו וגם הופיעו באירועים בכל הארץ. כעבור עשר שנים התפצלה הלהקה ללהקות קטנות בתחומי תיאטרון רחוב שונים , ומרבית בוגריה עוסקים עד היום בהפעלה של קבוצות תיאטרון רחוב שונים : ג'קי בכר "ב"ראש חוצות", משה חנוכה ב"אספלט", ערן לביא ב"הלוליינים", גילוליסה בכר ב"תיאטרון ארמא".

אברהם דנא מעריך כי כיום יש כ- 1100 שחקנים שמתפרנסים בכבוד מתיאטרון רחוב בארץ.
לדבריו: "תיאטרון רחוב הוא התיאטרון האמיתי. הוא מיועד לכל סוגי האוכלוסייה, הוא לא מפלה בין מעמדות,גזעים, או מינים. הקהל הוא אקטיבי, הוא חלק בלתי נפרד מההופעה, הוא משפיע על איך יתנהל המופע. יש אינספור אפשרויות בהצגת רחוב, האדריכלות של הנוף משתלבת באדריכלות התיאטרון וזה התיאטרון הכי אמיתי שיש..."
המטרה היא שהמסלול שיפתח בשנה הבאה יהפוך למרכז ארצי ללימודי תיאטרון רחוב בו שחקנים יוכלו ללמוד, להתאמן ולהתייעץ ולהיות מקושרים לכל הפסטיבלים בארץ ובעולם, לכל העיריות , מועצות וארגונים המקיימים אירועי חוצות באמצעות עמותת תיאטרון הרחוב הישראלי.
.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה